Cum sa-ti ajuti animalul de companie sa faca fata artificiilor

Total
13
Shares

Distractiv pentru noi, stres pentru animalele de companie. Zgomotul si lumina puternica a artificiilor le provoaca anxietate, stres si uneori le determina sa se comporte agresiv. De asemenea, programul de artificii specific celebrarilor de iarna poate cauza pe termen lung traume cainilor, pisicilor si chiar pasarilor de apartament. 

In cazul in care ai un caine sau o pisica de cativa ani, posibil sa cunosti ca devin stresate la trecerea din ani, cand e momentul artificiilor si petardelor. Daca este primul an cu prietenul necuvantator, si anul acesta va fi prima experienta cu artificiile, este important sa te pregatesti corespunzator. 

O optiune de luat in considerare ar fi medicatia, caz in care este important sa discuti cu veterinarul. Exista unele medicamente care le pot fi prescrise celor mai anxioase animale, dar nu isi fac efectul imediat, deci este posibil sa fie nevoie de administrare in prealabil. Nu administra niciodata medicamente fara a vizita medicul veterinar, iar daca acesta recomanda medicatie, urmeaza-i cu strictete indicatiile. 

Sfaturi utile: In afara de medicatie, cum te poti pregati pentru a-i fi aproape?

Cele mai multe recomandari se pot aplica deopotriva cainilor si pisicilor, insa exista recomandari specifice daca ai un caine, precum si sfaturi utile pentru a-ti ajuta pisica sa treaca mai usor de agitatia din noaptea dintre ani. 

Nu pleca de acasa

Odata ce ai decis sa aduci in familie un caine sau o pisica, ai semnat un contract pentru un job full-time, 24/7. Sau daca pleci..nu lasa animalele de companie singure, nici macar pentru o jumatate de ora – unde mergi tu, merge si el.

Nu uita nici de animalele care stau de obicei in curte – aranjeaza astfel incat sa fie toate in siguranta, in casa. Spre exemplu, daca ai iepuri, trebuie sa cunosti faptul ca aceste animele sunt foarte sensibile la artificii si este preferabil sa le asiguri un mediu sigur in noaptea de Revelion. 

Planifica mai devreme plimbarea de seara a cainelui

Obisnuiti sa iesiti sa luati aer seara? Artificiile si petardele incep sa fie folosite cu mult inainte de 00.00, asa ca ar fi bine sa nu fiti afara la momentul respectiv. Schimba rutina pentru cateva zile – o saptamana pentru acomodare, zgomotul petardelor si agitatia de afara pot deveni factor de stres chiar si pentru un caine care nu se sperie de obicei de artificii. 

Asigura-te ca pisica ta e mereu in casa

La casa sau la bloc, oriunde ai locui, pisicile obisnuiesc sa mai iasa si afara. Nu este recomandat si in preajma sarbatorilor de iarna. Chiar daca legea prevede ca artificiile sa fie utilizate doar in ultima zi din an, deseori utilizarea lor incepe mult mai devreme. Asadar, daca pisicii tale ii place sa iasa la plimbare, amana pe cat posibil iesirile pana in primele zile din ianuarie. 

Desemneaza un loc in care animalul tau se simte in siguranta

Un loc amenajat special: cu apa, mancare, jucariile si chiar recompensele preferate se va dovedi util atunci cand se sperie. Cainii sau pisicile nu trebuie insa fortate sa petreaca timp in locul respectiv, daca nu isi doresc acest lucru. Mai degraba petreceti timp impreuna, jucati-va cu jucariile preferate in zona pe care o prefera. 

Totodata, elibereaza spatiile de sub pat, din spatele canapelei (mai ales in cazul pisicilor) pentru a asigura cat mai multe locuri bune de ascuns. Analizeaza-i comportamentul si asigura-te ca stii constant unde este, ascuns sau nu. 

Inchide si acopera ferestrele

Ferestrele inchise atenueaza din zgomot, iar jaluzelele/draperiile trase blocheaza luminile puternice – masuri mici, dar cu efecte mari. In plus, nu deschide usa de la intrare, din cauza zgomotului, ar putea fugi. 

Tocmai pentru aceste situatii, este important ca animalul de companie sa aiba microcip – multi caini fug in perioada sarbatorilor, speriati de zgomotul artificiilor, iar cand sunt gasiti, pot fi identificati. 

Porneste muzica sau un film

Lasa televizorul sau computerul sa mearga, fie ca alegi un film sau muzica. Sunetul familiar ajuta la acoperirea zgomotului din exterior, dar functioneaza si ca un element ca il va distrage.

In urmatoarele zile, acorda atentie la resturile ramase de la artificii pe strada – cele mai multe contin substante toxice care il pot imbolnavi in cazul in care le ingereaza. Adopta obiceiurile care functioneaza pentru animalul tau de companie, dar colaboreaza intotdeauna cu un veterinar, in special daca este traumatizat de anii trecuti si este nevoie de medicatie. 

Pentru cei care locuiesc in zona Constantei, o recomandare pentru ingrijirea animalelor de companine este dr. vet. Rebeca Neagu, care isi desfasoara activitatea la cabinetul Veterinar Valu.

——————————————————-

Telefon – 0725.826.052

Website https://www.cabinetveterinarvalu.ro/  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like