10 semne care arată că de fapt ești ambivert
Uneori, când citești despre ceea ce înseamnă introvertire, parcă simți că cineva îți spionează viața. Da, îți place să fi singur. Da, urăști discuțiile lipsite de sens. Și să stai prea mult timp în jurul altor persoane te face să te simți fără energie, iritabil și, uneori, chiar rău fizic.
Cu toate acestea, alte aspecte ale oamenilor introvertiți nu rezonează deloc cu tine. Ai mulți prieteni. Îți place să întâlnești oameni noi. Și chiar dacă preferi o conversație profundă, de fapt îți plac și discuțiile ușurele. Începi să te întrebi dacă ești într-adevăr un introvertit.
Ce înseamnă a fi AMBIVERT?
Lucrul pe care trebuie să-l înțelegem despre acest termen este că nu reprezintă o etichetă pe principiul totul sau nimic. Gândiți-vă la aceste două temperamente pe introvertire-extrovertire ca fiind pe un spectr, un gradient. Unii oameni se apropie de cele extreme, făcându-i fie foarte introvertiți sau foarte extrovertiți. Majoritatea oamenilor sunt mai aproape de mijloc, ceea ce le oferă calități atât de introversiune cât și de extroversiune. Dacă te gândești la tine ca la un introvert extrovertit, probabil înseamnă că ești introvertit la inimă – dar poate că ești mai mult decât alți introverți, pentru că personalitatea ta este mai mult la mijlocul spectrului.
Semnele care spun că ești ambivert
Nivelul tău de energie este strâns legat de mediul în care te afli
Ești sensibil la ceea ce te înconjoară. Contează cum arată mediul tău, ce fel de muzică se aude, cât de mulți oameni sunt prezenți și nivelul de zgomot pe care aceștia în provoacă. Ambianța unui loc te poate energiza sau te poate seca de energie, în funcție de preferințele tale. Un concert cu muzică hard rock într-un stadion aglomerat ar putea fi copleșitor – dar ceva acustică la clubul tău preferat este liniștitor.
Crezi despre oameni că sunt interesanți și epuizant. În același timp
Întâlnești oameni noi și le asculți povestile de viață? Fascinant.
Îți petreci aproape fiecare noapte cu prietenii? Nicio șansă.
Persoanele ambiverte se bucură să întâlnească oameni noi, dar nu agreează atât de mult socializarea intensă. După un weekend încărcat sau o zi lungă la locul de muncă, este posibil să simți nevoia de a dispărea și de a-ți reîncărca bateriile fiind singur sau cu o singură persoană.
Anumiți oameni și interacțiuni te scurg de energie în timp ce alții te reîncarcă
Ai câțiva prieteni cu care ai putea să îți petreceți tot timpul din lume. Se pare că niciodată nu veți epuiza subiectele de conversație. Chiar te simți mai bine după ce ai petrecut timpul cu ei, nu ești lipsit de energie. Alți oameni te plictisesc, te epuizează și simți nevoia s-o iei la goană. Mai bine singur decât într-o companie nepotrivită, nu-i așa?
Poți fi fermecător, dar și profund introspectiv
Oamenii se simt confortabil în jurul tău, iar tu poți să-i faci pe ceilalți să vorbească și să devină deschiși în prezența ta. Când ieși cu prietenii, te asiguri că toată lumea se simte bine. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor nu-și dau seama ce e de fapt „în capul tău”. Deși pari mereu cu capul în nori, în mintea ta e mereu agitație, gânduri, planuri.
Când te simti odihnit si energic, iei initiativa de a te întânic cu alți oameni
De multe ori, tu ești cel care organizează întâlniri între prieteni. Să joci rolul gazdei este perfect pentru un ambivert, deoarece îi permite să petreacă timpul după propriile reguli. Dar când simte că energie ajunge la un nivel minim, se substrage ca un adevărat introvert pentru a hiberna liniștit în confortul casei.
Ai nevoie de timp de „încălzire” în situațiile de socializare
Prima impresie îți contrazice adevărata personalitate. La început, pari timid ți rezervat, dar odată ce începi să te simți confortabil, nu ai nicio problemă în a face față discuțiilor. Nu o să-ți pui toată viața pe tavă și nici nu o sa vorbești despre nesiguranțele tale în prezenta unor străini, da nu ai nicio problemă în a deazvălui detalii personale odată ce capeți încredere. Cu cât o persoană începe să te cunoască mai bine, cu atțt mai mult îi vei părea un adevărat extrovertit.
Alegi mai degrabă să spui ce crezi cu adevărat decât să intri în discuții superficiale
Adevărații extroverți rareori au dificultăți în a purta discuții deschise. E ușor pentru ei să intre în tot felul de subiecte, ceea ce nu e cazul pentru cei introverți. Ei se forțează să facă asta, preferând discuțiile autentice, filosofice despre aspectele importante ale vieții.
Acest lucru este valabil mai ales pentru ambiverți. Este mult mai ușor pentru ei să spună ce este în mintea lor decât să falsifice o discuție neînsemnată despre vreme.
Ești selectiv social
Deși obții o mulțime de satisfacție din relațiile cu cei din jur, spre deosebire de un adevărat extrovert, nu ai energia pentru a menține o rețea socială mare. În plus, nu stai în preajma oricui, așa că distribui energia ta pentru interacțiunile sociale către câteva relații foarte apropiate.
Nu îți place să ieși în evidență
Nu doar că nu îți place, dar nici nu simți nevoia să atragi atenția asupra ta la meeting-urile de socializare. Da, îți place să interacționezi cu ceilalți, dar probabil nu o să fii niciodată cea mai populară persoană din cameră – și ești împăcat cu asta.
Ți se spune adesea că ești extrovertit
Prietenii și familia spun despre tine că ești extrovertit pentru că ești foarte foarte socialbil. De fapt, chiar și ție ți-a luat ceva timp să-ți dai seama că ești mai mult introvertit decât extrovertit, pentru că joci foarte bine rolul extrovertitului. Acum, te găsești adesea în situația de a-ți explica introvertirea și dinamica energiei tale. Din pacate ceilalți nu înțeleg asta.
Ține minte că a fin ambivert nu e ceva greșit. Toți suntem uneori ba introverți, ba extroverți. Și că poți să fii cel mai petrecăreț și cu toate acestea să fii introvertit.
Important e să-ți înțelegi propiile nevoi și să-ți accepți stilul, chiar dacă aceasta înseamnă să fii sufletul petrecerii într-o seară și apoi să ai chef doar de stat în casă, în haine confortabile și să faci un maraton de NETFLIX. 🙂