DIVERSE

Cinci Citate Fabuloase ale lui Gaston Bachelard

  • mai 30, 2019
  • 5 min read
Cinci Citate Fabuloase ale lui Gaston Bachelard

Cel mai captivant lucru despre aceste citate ale lui Gaston Bachelard este cum a reușit să se potrivească cu un întreg univers de idei în doar câteva cuvinte. Descoperiți-le în rândurile de mai jos:

Gaston Bachelard a fost un scriitor uimitor care ne-a lăsat citate frumoase. Dacă ar exista un lucru pe care autorul ar putea să o facă, ar fi să se joace cu cuvintele și ideile într-un mod magic. Ar putea face ca cel mai dur adevăr pară cel mai delicat lucru. Acest gânditor francez a fost un om care a creat o punte între maginația vie și gândirea rațională. Nimeni nu știe dacă aceste citate ar trebui clasificate ca filozofie sau poezie.

Cu alte cuvinte, ideile sunt cele mai importante lucruri sau modul în care sunt scrise? Era imposibil ca Bachelard să vorbească adevărul fără să folosească stilul său unic și să scrie poezii care nu erau pline de adevăr. Acest lucru i-a dat un stil deosebit, care se remarca printre gânditorii francezi.

Bachelard a fost un filosof, fizician și poet cu idei originale și modalități de a le exprima. Unii oameni au spus că a fost influențat de Jung și suprarealiști. Cu toate acestea, nu puteți să-i potriviți scrisul în nici o școală de gândire. Să aruncăm o privire la câteva dintre citatele lui.

 DESPRE VIAȚĂ ȘI ACȚIUNE

Viața noastră este atât de plină încât acționeză atunci când nu facem nimic.

Acesta este un frumos citat al lui Gaston Bachelard, în care joacă cu termeni paradoxali. În acest caz, el se joacă cu plin și gol, activ și pasiv. Citatul arată că aceste lucruri nu se exclud reciproc sau contrar. În schimb, unul implică celălalt.

Când spune că această viață este plină, el se referă la conținutul vieții, mai degrabă decât la numărul de lucruri, persoane sau situații din viața ta. El arată că această acumulare se exprimă atunci când nu mai acționați. Acest conținut latent apare în momentele când nu faceți nimic.


 DESPRE NOAPTE ȘI VISE

Înălțimea nopții nu ne aparține. Nu este posesia ființei noastre. Somnul deschide în noi un han pentru fantome. Dimineața trebuie să măturăm umbrele.

Acest citat frumos descrie poetic natura somnului. Somnul nu vine din tine, tu vii pentru somn. Odată scufundați în somn, logica visurilor voastre ne stăpânește, nu voința voastră liberă. Bachelard spune că somnul te fură. Este ca o răpire a minții care te lasă la mila viselor tale. Nu mai ești tu, îți imaginezi ce ești când ești treaz.


 DESPRE MUNCA POETULUI

Prima sarcină a unui poet este să trezească tot ce este în tine care vrea să viseze.

Acesta este unul dintre numeroasele citate ale lui Bachelard despre poezie și poeți. Așa cum citatul exprimă cu ușurință, un adevărat poet mișcă ceva care este ascuns adânc în tine și îl trezește prin intermediul poeziei sale. Bachelard nu a dat un nume specific pentru acel “indiferent ce este înăuntrul tău”,  pe care poezia reușește să trezească. Este doar acel ceva care vrea să viseze. Poeții au capacitatea de a aduce la lumină partea din spiritul tău uman care este blocat. Astfel, scopul poetului nu este de a distra, ci de a  trezi și de a ghida să visarea.


 DESPRE SUBCONȘTIENT

Subconștientul murmură neîncetat și doar ascultând aceste murmurări vei auzi adevărul.

Deși există o dezbatere despre cuvântul “subconștient” față de termenul “inconștient”, Bachelard a preferat întotdeauna să vorbească despre subconștient. El a fost obsedat de a da fiecărui lucru un loc în spațiu, iar pentru Bachelard, spațiul a reprezentat o parte a sensului. Așa cum spune el, tot ce se află în afara minții noastre conștiente ne murmură. Nu vorbește, ne șoptește. Uneori murmură lucruri nebunești, absurde și aparent deconectate una de alta. Cu toate acestea, dacă vă opriți să ascultați, zumzetul vă va spune și câteva adevăruri importante despre cine sunteți.

subconstientul


 DESPRE LIPSA DE IREAL / FANTEZIE

A fi lipsit de ireal te face atât de nevrotic ca pe cineva care e lipsit de tot ce e real.

Aceasta este una dintre cele mai frumoase citate lăsate de Gaston Bachelard și poate cel care definește cel mai bine modul în care a gândit. Contrar a ceea ce promovează și încurajează cultura noastră, această filozofie dă valoare atât lucrurilor raționale, cât și celor iraționale. Bachelard a crezut că atunci când cineva este lipsit de ceea ce este irațional, va deveni fel de rău ca cineva lipsit de realitate. Imaginația este la fel de importantă pentru mintea umană ca percepție. Gândirea este necesară, dar tot așa este și creativitatea. Gaston Bachelard a avut o influență notabilă asupra unor filozofi importanți care au venit după el, cum ar fi Roland Barthes și Michel Foucault. Dacă vă simțiți extenuați de realitate, unii oameni spun că nu este nimic mai bun decât citirea lucrării lui Bachelard.

 

 

About Author

cameleo

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *