IDEI PENTRU ACASA

Cele mai bune materiale pentru blatul de bucătărie, conform specialiștilor

  • mai 8, 2019
  • 5 min read
Cele mai bune materiale pentru blatul de bucătărie, conform specialiștilor

În ultimii 20 de ani, granitul a fost cea mai populară alegere pentru pentru materialele de blat din casele tuturor. Dar, în ultimii ani, un nou concurent a apărut: cuarțul. Punand deoparte tendintele si popularitatea, ce tip de material este cel mai bun din punct de vedere al durabilității, întreținerii și esteticii. Citiți mai departe pentru informații:

*Notă: Pentru o clasificare mai facilă, am ales criteriul preț. Totuși, luați în considerare faptul că anumite materiale, în special piatra naturală, poate avea variații semnificative de preț. Pentru rezultate cât mai obiective, ne-am concentrat pe costurile medii.


 PREȚURI ENTRY-LEVEL PENTRU BLATUL DE BUCĂTARIE

BLATURI DE BUCATARIE DIN PLASTIC LAMINAT

blat-de-bucatarie-din-plastic-laminat

Este una dintre cele mai avantajoase, daca nu chiar cea mai avantajoasă opțiune de pe piață în ceea ce privește materialul folosit pentru blaturile de bucătărie. Este o alternativă excelentă pentru blaturile din lemn de esență tare, iar avantajul lor cel mai mare (după prețul mic) este varietatea modelelor pe care le poate imita. De la lemn, pana la marmura si granit, poți alege exact patternul care se potrivește cel mai bine preferințelor tale personale.

Dezavantaj: Se zgârie ușor și nu sunt rezistente la căldură.


BLATURI DE BUCĂTARIE DIN LEMN

blaturi de bucatarie din lemn
Sursa foto: Marisa Vitale

Dacă doriți ceva mai scump decât blatul laminat, dar nu la fel de costisitor ca piatra, specialiștii recomandă blaturile de lemn, care se potrivesc frumos în designul modern, natural și minimalist. Blaturile de bucătărie din lemn necesită o întreținere adecvată, inclusiv folosrea de uleiuri specifice, în caz contrar pot apărea crăpături inestetice. Specialiștii mai adugă de asemenea că, la fel ca blatul din plastic laminat, suprafețele de lemn se zgâri ușor.


BLATURI DE BUCĂTĂRIE DIN CERAMICĂ

blaturi de bucatarie din ceramica
Sursa foto: Dustin Walker for Hutch

Specialiștii indică o altă opțiune la prețuri accesibile – placile de ceramică, făcute din argile presate și finisată cu glazură. Acest material este în general rezistent la căldură, apă și pete – dacă este sigilat și protejat corespunzător. Cu toate acestea, liniile de cimentare dintre plăci se vor murdări de-a lungul timpului și vor avea nevoie de curățare frecventă.


  PREȚURI MEDII PENTRU BLATUL DE BUCĂTARIE

BLATURI DE BUCĂTĂRIE DIN GRANIT

blat de bucatarie din granit
Sursa foto: Diana Paulson

Așa cum am menționat anterior, blaturile de piatră naturală precum granitul, variază ca preț, în funcție de tipul pe care îl alegeți.

Dar acel cost inițial mai mare ar putea fi o mare investiție în timp. Granitul este în general considerat o valoare bună, spun specialiștii. Granitul este încă o alegere solidă, deoarece se menține bine la căldură și pete. Acesta este, de asemenea, un material predominant, astfel încât să îl păstreze la prețuri accesibile. Durabilitatea și întreținerea nu sunt deloc aspecte de neglijat. Un alt beneficiu? Acesta vine într-o varietate de culori și modele pentru a se încadra în orice stil.


BLATURI DE BUCĂTĂRIE DIN CORIAN

Sursa foto: 3rdreality

Un compozit de polimeri acrilici și alumină trihidrat, Corianul devine tot mai răspândit pentru blaturi, spun specialistii. Este disponibil într-o gamă variată de culori, este ușor de întreținut și este foarte durabil. Blaturile Corian sunt cunoscute pentru instalarea lor fără sudură, și au capacitatea de a integra estetic chiuvetele.


PREȚURI DE LUX PENTRU BLATUL DE BUCĂTARIE

BLATURI DE BUCĂTĂRIE DIN CUARȚ

blaturi de bucatarie din cuart

Cuarțul (realizat din piatră de cuarț măcinată combinată cu rășini și pigmenți poliester) devine din ce în ce mai populară ca material de blat pentru bucătărie, în special pentru cei care consideră granitul un material demodat.

Deoarece cuarțul este un produs creat de om, acesta are un aspect mai modern în finisaje (mat, texturat, gravat, lucios), un aspect atractiv pentru cumpărătorul de astăzi, fiind adesea înfrumusețat cu pietre metalice sau sticlă reciclată.

Deși variază ca preț, cuarțul este, în medie, mai scump decât granitul. Cu toate acestea, beneficiile sale sunt multe:

În primul rând, datorită conținutului de rășină, cuarțul este neporos și nu necesită etanșare. Apoi, textura sa nu permite bacteriilor și mucegaiului să crească și rezistă petelor, ceea ce fac curățarea bucătăriei extrem de facilă, fiind necesară o simplă cârpă cu apă caldă și detergent universal.

În plus, se stie ca este foarte puternic si durabil, adesea de 10 pana la 15 ani si uneori chiar si cu o garantie pe viata de la producator.


Acum că puteți face o alegere informată cu privire la materialul blatului de bucătărie, tot ce rămâne de făcut este să vă bucurați de mese îmbelșugate în compania prietenilor și a familiei.

About Author

cameleo

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *